Koncert u povodu Dana Europe!

Deveti svibnja se slavi kao Dan pobjede!
Stoga je EU za svoj dan izabrala baš taj dan, koji simbolički označava pobjedu dobrog nad apsolutnim zlom. To je dan koji se obilježava diljem zapadne civilizacije kao jedan od prijelomnih dana, kad je svijet napokon odlučio pogledati naprijed i krenuti u neku bolju budućnost.

U čast tog velikog dana KUD Kvadrilja je priredila „snapshot“ koncert na Cimatoriju, ispred katedrale sv. Lovre.

Odabir mjesta održavanja koncerta nije ni malo slučajan, jer opće je poznato da je Cimatorij u biti bilo groblje, i sam taj pojam i ovaj koncert simbolizira rađanje novog života iz pepela Drugog svjetskog rata, kojeg slavi ovaj dan.
Pa i odabir trenutka održavanja, sumrak jednog dana nagovješćuje rađanje novog.
I samo trajanje koncerta od nekih 35 do 40 minuta upućuje na namjeru da se sadržaj oslobodi forme i trenutak (snapshot) zamrzne u što kvalitativnijem obliku.

Stoga, kontekst održavanja ovog koncerta poprima gabarite daleko veće od simboličkog značenja lokacije, izvedenih točaka pa i samog koncerta kao umjetničkog performansa.  

Već je postalo “normalno“ da cijelo društvo, sve plesne sekcije i orkestar, prelaze Čiovski most u koloni, pobuđujući znatiželju svih usputnih prolaznika, pa i vozača automobila koji su se zaustavljali da bi ih vidjeli. I gotovo u pravilu lica su obasjana smiješkom, što je dovoljna nagrada „već iz prve“ , bez odsvirane note ili otplesanog koraka.

Koncert je počeo nakon tonske prove, Mandolinski orkestar je izveo Bozzotijev „Prvi ples“. 

Potom su na Cimatorij izašli naj, najmlađi i otplesali/otpjevali „Lipe jesu …“ u koreografiji Tonča Tadina. Reći da su dobili dugi, dugi pljesak, ne opisuje vjerno ono što se događalo u tim trenucima.

Nakon što je Mandolinski orkestar izveo „U zaljevu malom ..“, na scenu je stupila ona „ozbiljnija“ grupa najmlađih, po prvi put nastupajući u rodnom gradu sa Šotićem i dakako, po prvi put na sceni u novim nošnjama.
Nevjerojatna je ta transformacija djeteta koji u trenutku oblačenja nošnje postaje neka druga, ozbiljnija osoba, i to se i pokazalo na nastupu. Neporeciva zrelost u ponašanju za svoj uzrast za vrijeme plesa upućuje na samo jedno, budućnost KUD Kvadrilja je osigurana!

Nakon orkestra i izvedbe standarda „Jugo“, na Cimatorij je izašla prva grupa i pomalo na iznenađenje otplesala koreografiju „Stari Splitski Plesovi“. Bez pretjerivanja, bila je to jedna od najboljih izvedbi u zadnje vrijeme, besprijekorna stilski i tehnički, ali i još više, ono neuhvatljivo, izvedena s dušom!

Koncert je zatvoren s koktelom kompozicija grupe Queen, s kojim se orkestar odmakao od lokalne legislative i cijelom događaju dao EU pečat.

I to je bilo to.
Sadržajno, jezgrovito, jasno i nadasve kvalitetno.
I za ovo kvalitetno, ipak moramo dati kredite Dariju na pregalaštvu i trudu da zvuk bude savršen, jačinom i kvalitetom primjeren događaju i obljetnici koju slavi.

Vidimo se dogodine, na već tradicionalnom „Koncertu na Cimatoriju u povodu dana Europe”!
(I ono što možemo već sada obećati, bit će to veliki multimedijalni događaj!)