Dan o’ Kvadrilje – 2022.

Posjeti: 680

Iza nas je prvo izdanje velike fešte, Dan o’ Kvadrilje.

Fešta je trajala dva dana, 29. i 30. Travnja. Otvorenje je bilo i ujedno i centralni događaj, nastup KUD Kvadrilja na Pjaci, točno u podne.

U šesnaest parova, s mandolinskim orkestrom u pratnji, KUD Kvadrilja je izvela tradicionalni ples, koji se u ovom obliku sačuvao samo u Trogiru.

Po završenom nastupu, priređena je svečana sjednica u povodu Dana o’ Kvadrilje.

Sjednicu je otvorila Tanja Radmilo, u ulozi moderatora, te nakon uvodne riječi pozvala gradonačelnika Antu Bilića za govornicom. Gradonačelnik je pozdravio skup i zaželio mnogo sreće u daljnjem radu, poentirajući na važnosti kulture u razvoj grada.

Potom je za govornicu izašla Jasna Popović, predstavnica Konzervatorskog zavoda u Ministarstvu kulture. Pozdravljajući prisutne, ispričala je toplu priču o svojoj unuci i njenom odnosu spram nošnje, te osjećaje koje je ispunjavaju kad je odjene. Pomalo neobično izlaganje, ali i te kako prikladno za ovakvu priliku.

Prof. Vido Bagur je na fešti počasni gost, te je s govornice u kratkim crtama iznio genezu plesa četvorka / kvadrilja i važnost očuvanja tradicionalnih kulturnih vrijednosti u društvu.

Dr. Ivo Babić je dao svoje viđenje situacije, upozorio po tko zna koji put na ne baš lijepu sliku budućnosti ako se nastavimo prema starim gradskim jezgrama odnositi kao do sada i dakako, zaželio društvu KUD Kvadrilja dug rad.

I kao posljednji za govornicu je pristupio Jerko Jakšić, predsjednik UO KUD Kvadrilja. Iznio je stanje u društvu, koje je de facto krenulo od nulte točke po sastavljanju tima koji čini novi Upravni Odbor. (Nulte točke u smislu marketinškog pristupa i promocije putem medija.)

Sublimirajući dostignuto, zahvalio se gradu na razumijevanju, te istakao da je društvo u posljednjih godinu dana bilo i te kako aktivno, od nabavke opreme do gostovanja van Trogira. Naposljetku, iznio je kratkoročne ciljeve ove  uprave.

Zaželio svima ugodan dan, te pozvao učesnike seminara „Trogirska Kvadrilja“ da se nađu u prostorijama društva radi početka.

Ovom su feštom postavljeni temelji novog trenutka društva pa i samog grada Trogira. Kako će ovo bit tradicionalni dan, tijekom vremena će se razviti u višednevnu feštu, koja će sadržavati festival, izložbe, prezentacije, seminare, okrugle stolove, … .

Ukratko, multimedijalni pristup ne samo kulturološkog, već i marketinškog predznaka.