Seminar: Trogirska Kvadrilja i četvorke u okruženju
28. 29. i 30. Travnja – 2023.

U sklopu proslave Dana o’ Kvadrilje, u prostorijama društva je održan seminar „Trogirska Kvadrilja i četvorke u okruženju“.

Sam naslov sve kaže, tematika je bila fokusirana na četvorke kao jedna od kulturoloških fenomena našeg podneblja. Tim više, jer je u Trogiru četvorka, koja je evoluirala u Kvadrilju (što je u biti jedno te isto, ali ipak, … ) postala sinonim grada do te mjere da se identificirala s njime. Time se izdvojila iz četvorki u okruženju i de facto se poistovjetila s gradom.

Stoga je zadatak seminara bio ne samo da poentira na toj činjenici, već i da ukaže na bogatstvo različitosti četvorki u okruženju, ali onih malo dalje, u Italiji, četvorke poznate pod imenom „Quadriglia“ i “Spallata”. (dakako, u izvedbi hrvatske zajednice u talijanskoj pokrajini Molise).

Seminar je počeo u petak 28. Travnja – 2023. godine, kad su ga prof. Marica Tadin i naš koreograf Tonči Tadin, otvorili predstavljanjem splitske, kaštelanske i shodno tome, trogirske četvorke.


Uvodni dio se održao u donjim prostorijama društva uz projekcije i uvodno predavanje prof. Marice Tadin, pri ćemu je poentirala na svakoj od predstavljenih četvorki, te raščlanila zajedničke, ali i elemente po kojima se razlikuju. Dakako, obilata upotreba skoro već zaboravljenih izraza i idioma za figure i dijelove odjeće je pridonijela autentičnosti samog predavanja, iako interesantnih činjenica nije falilo.

Dan se nastavio u gornjim prostorijama društva, gdje je Tonči Tadin predstavio kaštelansku , splitsku i trogirsku četvorku.

Drugi dan seminara je počeo nakon svečane sjednice u gradskoj vijećnici i vodio ga je i vodio prof. Vido Bagur, predstavljajući pelješku četvorku, ali i jedan veliki kuriozitet, iznimno atraktivne četvorke „Quadriglia“ i “Spallata” iz talijanske pokrajine Molise.

Malo je reći da je ples zarobio sve prisutne……

Treći i završni dan seminara je bio kulminacija naučenoga, demonstracija talenta polaznika, jer su u kratkom vremenu „pokupili“ esencijalno iz svih plesova i jednostavno se svima na ovom mjestu mora dati krediti za zalaganje.

Prof.  Vido je zatvorio seminar na lijep i nesvakidanji način, što možete vidjeti i na snimci dolje.

Potom su se svi sudionici pridružili organizatoru na domjenku i dakako, podijeljene su potvrde o pohađanju seminara uz želju i pozdrav, za dogodine!