Dan o’Kvadrilje – Pjaca, 29. Travnja – 2023.

Nastup KUD Kvadrilja na Pjaci nije novost, niti je od jučer.
Po prvi put je izvedena davne 1970. godine, kad je KUD Kvadrilja, ondašnji FAST, po prvi put nastupio na Pjaci i to u formaciji od šesnaest parova.
Povijesnih zabilješki prije tog nastupa na Pjaci nema.

Iako s takvom povijesnom pozadinom, nastup KUD Kvadrilja na Pjaci sa šesnaest parova se pokazao kao idealan za obilježavanje velikog trenutka ili obljetnice. Dugo se vremena „kuhala“ ideja o proslavi dana Kvadrilje, te je naposljetku 2021. godine odlučeno da se proslava Dana Kvadrilje, koji je preimenovan u Dan o’Kvadrilje održava svake godine na 29. Travnja, kad je međunarodni dan plesa. (idealan dan je bio 26. Prosinca, dan osnutka društva, ali je u startu bilo jasno da je nepogodan zbog neminovnosti nastupa na otvoreno)

Prva proslava Dana o’Kvadrilje je održana 2022. godine i iz prve se pokazalo da je inicijativa pala na plodno tlo i da je to bio početak tradicije.

Ta se tradicija nastavila i ove godine, kao i tradicija održavanja seminara. (o ovogodišnjem seminaru pod nazivom „Trogirska Kvadrilja i četvorke u okruženju“, više možete naći ovdje!)

No, svemu je prethodio jedan izuzetan događaj, kad se tjedan prije održala velika modna revija dječjih narodnih nošnji. Po prvi put u povijesti društva, najmlađi su imali nošnje koje su odgovarale kontekstu vremena kojeg referiraju.

Za veliku proslavu Dana o’Kvadrilje su bili angažirani svi segmenti društva, od naj, naj mlađih, do najmlađih, preko prve grupe, veterana i naposljetku veterana osnivača, kojima je posvećena ova proslava. Dakako, tu je bio i naš orkestar.

Bilo je impresivno gledati neprekidnu kolonu kad su najmlađi zakoračili na stari most, a oni najzadnji tek izlazili na ulicu. Defile kroz grad je protekao uz glasno odobravanje svih okupljenih pored kojih se prolazilo.

Na početak zvonjave iz katedrale, plesači su došli na svoja mjesta, prvi su taktovi krenuli nakon posljednjeg zvona.

Ono što se događalo sljedećih šesnaest minuta je bila magija koja se događa samo jednom na godinu i to na naš dan. Iako smo očekivali lijepi posjet, ipak nas je iznenadila masa koja se okupila, i kao dokaz da smo na pravom putu i kao pokazatelj da Kvadrilja u našem gradu iz institucije prelazi u nešto daleko veće, možda veće i od svih nas.

Dan o’ Kvadrilje – Pjaca, 29.04-2022. / službeni video

Dan o’ Kvadrilje – Pjaca, 29.04-2022. / GRT video 

Slijedila je sjednica u gradskoj vijećnici, kojom prilikom je nakon uvodne riječi naše moderatorice Tanje, riječ dobila gđa Jasna Popović, pročelnica konzervatorskog odjela i izaslanica ministrice kulture.

Nakon ugodnih, lijepih i nadasve inspirativnih riječi, okupljenima se obratila gđa Djordana Barbarić, koja je predstavila „Strateški plan društva“, dokument koji je osnova djelovanja i pokazatelj smjera u kojem društvo kreće. (možete ga naći ovdje!)

I naposljetku, došao je dugo očekivani trenutak, kad se nakon pola stoljeća od postojanja društva, odaje priznanje za njegovo osnivanje. Nažalost, mnogi nisu s nama, mnogi nisu mogli biti prisutni, ali, ono što je najbitnije, pijetet prezentiran od svih uz pljesak pri svakom uručivanju priznanja, dovoljno govori o atmosferi i emocijama koje su lebdjele u zraku.

Nakon završnih riječi predsjednika društva Jerka Jakšića,  svi su pozvani na domjenak kojeg smo organizirali u prostorijama društva, dok se s osnivačima / njihovim naseljenicima krenulo na svečani ručak.

Dakako, u popodnevnim satima, točnije u 15:00 sati je počeo drugi dio seminara, pod vodstvom prof. Vide Bagura. Seminar je završio sutradan, 30. Travnja podjelom potvrda / diploma i domjenkom za sve polaznike. (sve o ovom seminaru možete naći ovdje!)

Kako je nastalo „more“ fotografija, a neke od njih graniče s umjetnošću, ovaj put ćemo prirediti nekoliko foto albuma i sortirati ih po izvorima, i dakako, tu su i video snimke, koje možete naći i na našem YouTube kanalu.

I za kraj, Kvadrilja neminovno asocira na prošlost.
Ona to i jest, ali i daleko više od toga.
Ona je naša budućnost!

Eto!

Cjelokupan promo materijal  možete naći ovdje, plakat, letak, strata, pozivnica, potvrda o pohađanju seminara,  brošura seminara “Trogirska Kvadrilja i četvorke u okruženju”

*Ovo je samo djelomično kompletirana objava!
*Seminar “Trogirska Kvadrilja i četvorke okruženju” !

Foto album / izlazak // promenada / autor: Danijela Omrčen

Foto album / autor: Zlatan Letica

Foto album / autor Joško Herceg

Foto album / princeze / autorica: Marjana

Foto album / od –do / autorica: Biljana Krstulović

Foto album / svečana sjednica / autorica: Biljana Krstulović

Foto album / dodjela priznanja / autor: Bešić Velimir