Predstavljanje dječje trogirske nošnje

Posjeti: 4542

Napokon je prva kreacija dječje nošnje ugledala svjetlo dana. Ovom su događaju prethodili dugotrajno istraživanje, kopanje po arhivskoj građi i savjetovanja sa svim u okruženju koji su na neki način u doticaju s trogirskom nošnjom.

Iako je gotovo nemoguće jednoznačno determinirati definitivni izgled, jer on je ipak čak i u ta davna vremena varirao u ovisnosti o mnogobrojnim faktorima. Od imovinskog stanja, prigodnih događaja, pa do dostupnosti pojedinih tkanina u datom trenutku.
Ono što je izgledno jest da dječja nošnja za djevojčice, za razliku od prevladavajućeg mišljenja, nije sadržavala nikakav nakit, bar ne onaj kojim su se kitile odrasle osobe, niti „zlatne“ dijelove nošnje. Isto tako, jasno je i to da su muške dječje nošnje bile većinom sastavljene od điletina, bez jamare (iako smo našli i takvih primjera, ali ne kao pravilo, već kao dokaz pokazivanja imovinskog stanja).

Nakon dugotrajnih konzultacija, rezultat je tu. Ovaj ogledni primjerak ženske i muške dječje nošnje će poslužiti kao osnova za kreaciju kompleta, koji će se u prvom djelu projekta sašiti u 10 parova.

Nakon ovogodišnje sezone, kako je već dogovoreno, a na temelju iskustava koji će u međuvremenu akumulirati, ako se ukaže potreba, priči će se „kozmetičkom brušenju“, kako bi se što više približili autentičnom izgledu iz prošlosti.

Drago nam je da se po prvi put od kako je društvo osnovano krenulo u ovaj projekt. Svi dosadašnji pokušaji (unutar i van KUD Kvadrilja) su se svodili na kopiranje odraslih u dječje nošnje, što je povijesno potpuno pogrešno. (ne postoje tragovi koji bi podupirali tu tezu)

Isto tako, činjenica je, prema dostupnim informacijama, da su sve boje bile pastelne i zagasite, te će i prvi kompleti nošnje od deset parova biti izrađeni u tri boje.

Ostanite na strancima portala KUD Kvadrilja kako bi ste se informirali o daljnjim koracima ovog projekta, jer ova objava je samo javna prezentacija prvog koraka.

*Autor svih fotografija Velimir Bešić!