IV. Smotra Veterana
Trogir, kula Kamerlengo
21. Kolovza – 2022.

Teško je sve skupa opisati riječima jer ni nakon prospavane noći (ili bolje rečeno neprospavane zbog zajedničkog druženja uz pjesmu) emocije se ne smiruju dovoljno za objektivno sagledavanje cijelog događanja. Stoga nam nemojte zamjeriti ako povremeno budemo i neobjektivni.

Kao što je i bilo najavljeno, fešta je počela u popodnevnim satima u prostorijama KUD-a Kvadrilja okupljanjem svih društava i udruga, koji su potom u defileu krenuli prema kuli Kamerlengo, mjestu održavanja Smotre. Izlišno je i spomenuti koliko su pažnje privukli svi sudionici i sudionice dok su prolazili Rivom odjeveni u narodne nošnje. Bezbroj je mobitela i fotoaparata bilo u zraku.

Uz zvuke Bozzotijevog I. plesa, naša nas je Tanja, kao voditeljica programa, uvela u večer, nakon čega je pozvala gradonačelnika Trogira, g. Antu Bilića, da i službeno otvori Smotru.

Prvo je nastupilo kulturno-umjetničko društvo Kvadrilja, u samom početku visoko podigavši atmosferu, koja se daljnjim nastupima sve više i više zagrijavala do gromoglasnog pljeska.

Publika je oduševljeno dočekala bunjevačke plesove u izvedbi KUD-a Dalmacije iz Dugog Rata i nitko nije bio zbunjen njihovom odlukom da zaplešu upravo Bunjevačko kolo i to onako kako ga je postavio legendarni Branko Šegović, budući da je čitava večer i posvećena šjor Branku, koji je ostavio duboki trag u svim društvima svojim višegodišnjim predanim djelovanjem s mnogim plesačicama i plesačima, koji su sinoć „zabalali“ za njega i s njim u srcima.

Posebno nas je obradovao dolazak naših susjeda iz Marine i Vinišća jer iako smo udaljeni jedni od drugih tek nekih desetak kilometara do sada gotovo uopće nismo surađivali, kao i manje-više i sa svim ostalima društvima i udrugama — sudionicima ove Smotre te se usuđujemo kazati da je Smotra osim kulturološkog, dobila i sociološki predznak.

Nikoga ne želimo izdvajati, ali možda je malo dužim pljeskom publika nagradila uistinu impresivnu izvedbu Poljičkog gackog gluvog kola KUD-a Mosor iz Gata.

Smotra je privedena kraju taktovima Starih splitskih plesova u izvedbi KUD-a Brodosplit i, naravno, u koreografiji Branka Šegovića.

Nakon zahvale svim sponzorima i podržavateljima ovog događanja (listu možete vidjeti ovdje!), direktor TZ Trogir, Marin Piveta, podijelio je svim sudionicima zahvalnice i prigodne poklone.

Organizacija smotre s ovolikim brojem sudionica i sudionika iznimno je zahtjevan poduhvat, kako s logističke, tako i s financijske strane. Što se logistike tiče, sve zahvale Gradu Trogiru, Gradskom Radiju Trogir i TZ Trogir, osobito jer je sve bilo na veoma visokoj razini kvalitete, od zvuka, pozornice, čistoće pa do pripreme promotivnog materijala, medijske promocije, … Holding je svima omogućio besplatno parkiranje, dostavio stolove za zajedničku večeru nakon nastupa, a uistinu su se iskazali i svi ostali sponzori i podržavatelji, pomogavši nam da budemo dobri i nezaboravni domaćini te da nitko od naših gostiju ne ostane ni gladan ni žedan. Dovoljno govore riječi jednoga sudionika: „Ovo je bilo toliko dobro da dolazimo kad god nas pozovete.“

Čestitke i priznanje upućujemo i Upravnom odboru KUD-a Kvadrilje za besprijekoran rad na složenoj pripremi i realizaciji svega onoga što se ne vidi. Ne zaboravimo da je ono kratko razdoblje plesne i glazbene čarolije na pozornici tek vrh ledenog brijega, a katkad i manje od toga. No, ništa se od svega ovoga ne bi dogodilo da šira zajednica nije prepoznala važnost ovakvog događanja i aktivno se uključila u njega.

Možemo zaključiti da se Naše malo misto itekako ima čime podičiti, što je bilo jasno i iz oduševljenog pljeska i čestitki zahvalne publike.

(hvala Tanji na lekturi teksta!)

IV. Smotra Veterana – Trogir, kula Kamerlengo / 21. Kolovza – 2022.

Video: Velimir Bešić / KUD Kvadrilja


Foto galerija:

I Dio / priprema i defile

II Dio / koncert

III Dio / večera

Sve fotografije: Dolores Špika / KUD Kvadrilja