Jerko jakšIć, predsjednik KUD-a Kvadrilja o sudjelovanju na Vinkovačkim Jesenima

Posjeti: 529

SVE JE BILO KAO BAJKOVITI SAN!

Za razliku od prošlogodišnjih koje su se zbog pandemije koronavirusa organizirale u posebnim okolnostima ovogodišnje 56. izdanje Vinkovačkih jeseni ponovno je zasjalo svojim starim sjajem. Tijekom deset dana koliko su trajale donijele su pregršt događaja te pokazale zbog čega je s razlogom to najveća manifestacija tradicijske kulture u ovom dijelu Europe. Čast da sudjeluje u bogatom programu koje je mnoge ostavio bez daha pripala je i KUD-u Kvadrilja iz Trogira. Trogirani su se vratili prepuni prelijepih utisaka o kojima smo razgovarali s predsjednikom Upravnog odbora Jerkom Jakšićem koji nam je  ispričao kako su nominirani na smotru te kako su bili prihvaćeni.

  • Vinkovačke jeseni, odnosno nominacija da kao predstavnici Splitsko – dalmatinske županije otiđemo na smotru nam se prije nepunih mjesec, dva činila kao znanstvena fantastika. Upravni Odbor je svojevremeno jednoglasno odlučio da se prihvati nominacija, bez obzira na stanje u društvu te da se ulože maksimalni napori da se gostovanje i ostvari. Bez ulaženja u detalje i zasluge tko, kada i kako, jer to je nebitno, KUD Kvadrilja je uspjela konsolidirati redove i kvalitetno se pripremiti za smotru. Bilo je problema, daleko od toga, ali kad je cilj bio ispred nas, moralo ga se ostvariti, kazuje Jakšić.

Dodao je kako je kao predsjednik UO, pa time i društva, imao očekivanja, nade i strepnju, kako će se sve to skupa ostvariti, kako će izvesti svoj program da bude besprijekoran i ono najvažnije da ispune zacrtani imperativ da dostojno prezentiraju trogirsku kulturnu baštinu, samo društvo i grad Trogir.

  • Sam ulazak u autobus na polasku je dao naslutiti da će se stvari odvijati, ne po planu, već daleko iznad njega i to u apsolutno pozitivnom obliku. Nivo zajedništva i osjećaja pripadnosti je lebdio kroz redove autobusa dok smo se približavali Vukovaru, k našem domaćinu, KUD-u „Dunav“. Čak je i generalna proba ukazivala na  nešto lijepo što će doći, ali malo tko je očekivao ono što će se i zaista dogoditi. Ulazak na pozornicu na sam nastup je prošao uz opće odobravanje publike, koje se i prije početka izvedbe pretvorilo u skandiranje. Savršeno otplesana Kvadrilja te atmosfera kaleta i kamenih ulica koja se preko pozornice prelijevala u auditorij ponovo je potaknula lavinu ushićenja iz publike, da bi se završetak plesa nagradio dugim pljeskom, prepričava ponosno prvi čovjek KUD-a Kvadrilja.

Doznajemo kako je to bilo prvo iznenađenje koje je sve članove Društva koji su sudjelovali na smotri   beskrajno razgalilo, ali da je to ujedno bio početak velike medijske pozornosti za Kvadriljom.

  • Neposredno nakon izvedbe, naš voditelj Tonči Tadin i ja bili smo gosti u TV studiju, u emisiji posvećenoj smotri koja se emitirala uživo na HRT-u. Ni u snovima vjerujem nitko, pa ni ja sam, nismo sanjali o tome kako ćemo „preoteti“ medijski primat svim društvima, a bilo ih je ni manje ni više nego 76. No onaj najljepši dio došao je prilikom defilea kroz grad. Prolazak i povremeno zaustavljanje radi kratkog izvođenja fragmenata Kvadrilje prošlo je uz ovacije gledališta, uz pljesak koji nije prestajao cijelim putem. Ovom prilikom bih se želio zahvaliti našim umirovljenicima koji su se zatekli u Vukovaru i našli vremena za posjet smotri u Vinkovcimadodao je.
  • Činjenica da sam kao predsjednik još dva puta davao izjave u direktnom TV prijenosu dovoljno govori o statusu koji je KUD Kvadrilja stekao gostovanjem na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima. Ne sporim da je društvo i prijašnjih godina stjecalo ugled, ali vjerujem da je po prvi put on bio toliko velik, a Društvo toliko zapaženo.

Ne samo svoje impresije, već svih sudionika spomenute manifestacije iz Trogira predsjednik KUD- a Kvadrilja zaključio je riječima:

  • Bili smo nesporna medijska zvijezda Vinkovačkih jeseni. Svojim smo decentnim ponašanjem te nastupom u potpunosti u skladu s plesom i tradicijom koju prezentiramo, osvojili Vinkovačke Jeseni, do te mjere da nam je obećana posebna emisija sljedeće godine. To sve sa sobom nosi veliko, ali slatko breme odgovornosti jer ovim smo gostovanjem zagazili u polje koje daje sočne plodove te kročili putem na kojem ćemo se susresti s mnogim problemima, ali sve je to vrijedno pljeska iz gledališta i punog srca u nama na pozornici. Čast mi je i privilegija biti dio tima koji će ovo društvo podignuti u visine o kojima se nekada samo sanjalo. Nisu to nedostižne visine jer trebamo se prisjetiti da nam je netko prije nekoliko mjeseci pričao ovu „bajku“ o Vinkovcima, rijetko tko bi u nju povjerovao. No ona se uistinu dogodila.

GORDANA DRAGAN

preneseno s Trogiski Portal
https://trogirskiportal.hr/