“Mandolina”
trodnevna glazbena radionica

Posjeti: 1051

U organizaciji KUD Kvadrilja u prostorijama društva, 04, 05 i 06. Studenoga,  je održana glazbena radionica, jednostavno nazvana „Mandolina“.

Kako se naš orkestar profilirao kao jedan od najreprezentativnijih u okruženju, ukazala se potreba za unapređenjem pristupa, usvajanju novih znanja i brušenju starih.

Odluci je pridonijela i činjenica da je orkestar u posljednje vrijeme proširen mladim snagama, te se i radi njih nametnuo imperativ ovakvog pristupa učenju i počecima rada u orkestru.

Voditeljica radionice je doc Ivana Kenk Kalebić, jedna od najcjenjenijih osoba kad je mandolina u pitanju, kako u teoretsko/povijesnom djelu tako i samom svirkom. (biografiju doc Ivane Kenk Kalebić možete vidjeti ovdje!)

Tagirani cilj ovog skupa je širenje vidika u načinu izvođenja skladbi pisanih za mandolinski orkestar, upoznavanje s novim izvornim repertoarom, te tehnikama izvođenja.


Radionica  je trajala tri dana.

 1. dan:
  – predavanje o literaturi izvorno pisanoj za mandolinski orkestar i načinu izvođenja
  – praktičan rad s orkestrom, obrada nove  skladbe (ili više skladbi, ovisno o mogućnostima orkestra), primjena stečenog znanja s predavanja
  – usavršavanje skladbi koje su orkestru već na repertoaru
 1. dan:
  – uvježbavanje nove skladbe obrađene prethodni dan
  – izrađivanje dinamike, agogike, usklađenosti i ljepote tona
  – usavršavanje skladbi koje su orkestru već na repertoaru
 1. dan:
  – završne pripreme orkestra
  – završni koncert i prezentacija naučenog

Jakov Koščina, vođa mandolinskog orkestra u par riječi:
Znači, radili smo tehničke vježbe za mandolinu(zagrijavanje, skale), kako početnici tako i članovi prve grupe. Početnici su potom vježbali „Šotić „i „More ti si čežnja“. Prva grupa je radila na „Kvadrilji“, te su naučili novu pjesmu „A Whiter Shade of Pale“.
Sve skupa je proteklo u lijepoj radnoj i prijateljskoj atmosferi.

Kako smo lani imali radionicu „Hrvatska tradicijska glazbala“, koje je djelom bila i mandolina, a ove godine je u cjelini posvećena ovom instrumentu, nadamo se da su ovo prvi koraci u daleko širu tematiku o instrumentima na našem području.

U tom kontekstu već sada možemo najaviti veliki seminar posvećen trieštini (dijatonskoj harmonici), drevnom instrumentu s naših prostora koji je nažalost u potpunosti nestao iz naših života.
Nadamo se da će se tim projektom bar donekle utabati staza za povratak.