„Trogirska suita / Dva pučka napjeva“ / promocija!

Posjeti: 410

Počeli su dani grada Trogira.

U gradskoj vijećnici je predstavljen album „Trogirska suita / Dva pučka napjeva“, kojeg je izdala udruga Trogirski glazbenici.

Intrigantni naziv „Trogirska suita (Noć Bakova) se sastoji od pet stavka (“Kvadrilija”, “Krleležanje”, Konse”, “Serenada”, Darinka Šotić”) koji u jednu cjelinu spajaju tradiciju i običaje koji su njegovani u Trogiru, još od prvog gradskog statuta iz 14 stoljeća.
Dva su napjeva „U Pašike plima“ i „Tika noć je“ isto tako otrgnuta iz zaborava i zabilježena za buduće naraštaje.

Sam album je izdan u CD formatu.

Prezentaciju je otvorila Ursa Ljuban.

Gudački kvartet Bozzoti je potom izveo petu kompoziciju “Trogirske suite”, „Darinka šotić“.

Uslijedila je elaboracija svake kompozicije posebno i to od strane Petre Crnčević, koja je u detalje iznijela genezu postanka, bilježenja, ali i varijacija svake od kompozicija s albuma, te smo i pored poznavanja materije saznali poprilično toga nepoznatog. Lijepo sročeno, elokventno, interesantno i sadržajno osvjetljavanje svakog od naslova.

Mladi gitarista Duje Bonačić je izveo „Serenadu“ i time nas uveo u drugi dio večeri koja je pripala klapi Trogir – osnivačima. Kao što sam naziv klape kaže, sastavljena je (većinom) od pjevača koji su osnovali klapu daleke 1969 godine.

Duško Geić je održao lijep uvodni govor, slikovito nam opisavši što je to „Noć Bakova“ i na koji način je uvedena, kako je evoluirala kroz stoljeća i na kojim se postulatima zaustavila počekom dvadesetog stoljeća. Interesantno i nadasve edukativno!

Potom je nastupila klapa Trogir-osnivači. Na repertoaru su bila „Dva pučka napjeva“, „U Pašike plima“ i „Tika noć“.
I to je bilo to!
Lipo!

Ovaj album će ostati u legislativi našeg grada kao živo svjedočanstvo postojanja jednog drugog Trogira, Trogira koji je u „jematvi“ odzvanjao mirisima sušenog lišća vinove loze s kojima su se pokrivale „konistre“ s ubranim grožđem, ostat će podsjetnik na vremena kad su kaletama odzvanjala kopita konja i škripa nepodmazanih kola od kara. Ostat će za spomen i podsjetnik na Trogir kakav je nekada bio.

Svaki grad ima svoju povijest koja se sastoji od beskrajno mnogo fragmenata koji kroje mozaik koji se zove „život u njemu“. Ovaj album možda jest jedan mali fragment, ali i te kako značajan.

Hvala svim sudionicima ovog projekta koji su omogućili da dođe do njegove materijalizacije!